Slöjd 2.0:9 Nu sitter jag här och retar upp mig

Det går lite trögt för mig att ta tag i inköp av mina experimentprylar men igår var det dags. Jag satte mig vid datorn och började med att titta på Sternlab med Becky Stern. Jag har under våren sett flera filmer där hon gör sömnadsmässigt nästan för enkla projekt, men teknikmässigt dundersvåra, åtminstone för mig. Jag valde ut ett projekt som jag kan tycka är användbart och smart. Blinkande rosetter för håret och lysande tiaror kändes inte som min grej riktigt utan det får bli en praktisk väska med insydda lampor!

Ok då sätter vi igång! Vad behövs, tja det ser ju ut som om jag bara kan klicka “add to chart” för Becky har samlat ett kit för projektet. Det enda är att det står att jag behöver lägga till konduktivt kardborreband. Ok, det finns på bilden under så det gör jag ju lätt som en plätt! Sagt och gjort, jag fyller i mina uppgifter, missar ett ä lite här och där och får gå tillbaka för den bokstaven godkänns ju inte. Men bortsett från det var det ju ganska lätt. Tills jag kom till fraktsättet, shipping abroad.

Amen så jävla dyrt det blir!!! Kan jag köpa motsvarande prylar från någon i Sverige?

Hör min kloka dotters ord i huvdet:

Googla mamma, Googla!

Och mycket riktigt, jag hittar ett ställe i Malmö och börjar leta på deras hemsida. Här är det ju problem att jag överhuvudtaget inte kan de svenska orden för produkterna, men det funkar hyfsat att skriva in de engelska namnen. Jag hittar allt utom två saker: konduktivt kardborreband och de små platta LED lamporna som tydligen heter LED sequins. Alltså jag kan avråda från att leta efter LED paljetter som är den exakta översättningen för det finns INTE. Det här har hittills tagit mig två timmar och jag kommer inte vidare. Under samma tid hade jag hunnit utrusta en hel slöjdsal från grunden.

Nu har jag två alternativ, välja att göra en annan produkt eller fortsätta slösa med tiden i återvändsgränder. Jag börjar överväga alternativ, precis så som jag förväntar mig att eleverna ska göra för att visa att de lämnat betygsnivå E bakom sig, och det är ju precis vad jag anser mig ha gjort för ett tag sedan. Behöver jag kardborrebandet? Kan jag hitta en alternativ form av knäppning till väskan? Självklart kan jag det men jag vågar inte annat än att följa receptet i det här fallet för jag fattar inte vad just kardborrebandet är till för. Jag vet faktiskt inte vad någon komponent är till för för jag kan verkligen inte någonting alls om det här. Jag upprepar: inte någonting alls! Jag kan för lite för att ha något val och får helt enkelt gilla läget. Jag är på E- nivå. Om ens det… Jag hämtar dagens fjärde mugg kaffe och fortsätter bistert att hamra på datortangenterna. Jag SKA lösa detta!

(Nyttig kunskap att minnas i höst när jag säger till mina elever att lösa problemet…)

Då kommer jag på det. Jag har ju sett lite olika inköpstips i Facebookgruppen Teacherhack, eller? Ok, öppna Facebook, bläddra bläddra bläddra… Jo, mycket riktigt! Två tre stycken nya inköpsställen uppenbarar sig. Ok då ska man börja om och leta upp alla delarna som behövs igen. Ett av ställena kan jag ta bort med en gång för de verkar inte sälja Flora eller Gemma som jag ska ha. Efter mycket letande inser jag att jag går bet på både lamporna och kardborrebandet även här. GAH!

Det är nu, efter en hel förmiddags letande och pillande vid datorn jag inser att jag inte kommer längre så jag slänger iväg ett meddelande till Peter Ljungstrand, och skäms lite för att det är sommarledigt, men jag vet ingen annan som kan berätta för mig om konduktivt kardborreband bara finns i en låtsasvärld eller om det faktiskt existerar. Sedan går jag och gör det jag kan och känner till, jag fortsätter på tröjan jag just nu syr och åker till Panduro som återigen levererar. Det är inget problem alls att få tag i den textilfärg jag behöver för att fixa till den tråkiga färgen på tröjan.

20140717-114118-42078710.jpg

Peter svarar när jag är på stan, och det verkar lösa sig. Länk till försäljningsställe på kardborreband och lösning på problemet med lamporna. Det kommer i och för sig att innebära att jag måste fixa med lamporna själv så att de går att sy fast, men det kan väl vara bra att lära sig att löda. Jag kan ju dessutom redan löda med gas i silver så hur svårt kan det vara?

Framåt kvällen sätter jag mig vid datorn igen, bara att komma ihåg vilket av inköpsställena jag hade bestämt mig för i förmiddags var en bedrift. Klickade på länken för kardborrebandet. De säljer inte så små kvantiteter och jag kan inte lägga 400 spänn på kardborreband när jag behöver 8 cm. Nu är mitt tålamod på noll. Lamporna då? Nej, jag hittar inte den experimentplatta med lysdioder jag blivit rekommenderad. cmd+Q blir det och jag stänger datorn.

Detta var igår och jag har hunnit smälta det hela lite. Några funderingar dyker upp.

För det första, jag har gått sjutton år i skolan i Sverige och det är först igår jag fattade på ett ungefär hur det funkar med plus och minus på ett batteri, att det måste vara en hel följd av grejor som hänger ihop för att det ska lysa och att om den slingan bryts då slocknar det. Alltså det är funktionen på en strömbrytare. Att bryta strömmen. Det har jag inte tänkt på förut. Jag skäms lite när jag skriver det här för jag inser ju hur korkad och obildad jag måste framstå men jag kan tillägga att jag är en jävel på svensk grammatik och på att böja franska verb.

För det andra, det är en otroligt nyttig känsla att utsätta sig för något så helt obekant och det är något jag måste minnas i höst när jag möter mina elever som ska börja med en ny teknik för första gången. Vad hade jag behövt just nu? Vad kan hjälpa mig vidare innan jag hinner tröttna och återgå till att göra saker i min egen comfort zone?

För det tredje, det lär aldrig bli av med slöjd 2.0 om inte materialen blir mer tillgängliga och arbetssätt, tekniker och metodik måste in på slöjdlärarutbildningen och i fortbildning för slöjdlärare i organiserad form. Man orkar inte ta sig in i det här annars!

Idag då, går jag vidare? Tja jag fortsätter med tröjan (comfort zone) och ska göra ett nytt försök med Adafruit och det kit som fanns färdigt. Kanske missförstod jag det där med shippingkostnaden?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s