Nu känns det som om det börjar hända något

Igår var jag på en workshop om Makerspace i skolan, ett Vinnovaprojekt. Det kan man läsa mer om här och här. Sollentuna, Partille, Göteborg och Kungälv deltar i projektet och det var deltagare från många olika delar av samhället där, lärare, verksamhetsutvecklare, politiker och en representant från Dataföreningen. Kanske vare det fler yrkeskategorier där, jag vet inte så noga. Presentationen gick snabbt och det var ju egentligen bara förnamnen på oss som var där som var viktiga, inte titlarna något som var ganska skönt för då finns förhoppningsvis färre filter för tankar.

Jag tyckte så klart att det var roligt och inspirerande att få vara med i det här sammanhanget och prata visionärt om digitalisering i skolan men för mig var det svårt att distansera mig från min vardag och mitt fokus på slöjd och dess betydelse i sammanhanget. Jag tycker helt enkelt alldeles för mycket kring frågor som har med synen på slöjd att göra. Det känns som om det där med makerkultur redan lever och frodas i alla slöjdsalar (om än inte med digitala material) runt om i Sverige men att det inte alltid värdesätts eller uppmärksammas, kanske för att man inte alltid ser skogen för alla träd. Man vill liksom ha något nytt och det är ju bra samtidigt som det inte är fel att bygga vidare på det man redan har.

IMG_9543

 

Det fanns en dagordning med olika frågeställningar att samlas kring och det var nästan lite svårt att hålla fokus på uppgiften med så många intressanta perspektiv och tankar runt sig. Första uppgiften, the marschmallow challenge var en övning i kreativitet som skulle vara rolig att lyfta in under starten av en kreativ process i slöjden, den hade varit rolig att göra med elever. Frågan är bara om det inte i så fall varit klokt att ha några marschmallows i reserv…

IMG_9546

Och vilken jäkla häftig skärm att visa grejor på…

Så hur gick det då?

Vi kom på en andra plats, 0.5 cm efter det högsta bygget. Nåväl, vi var kreativa.

IMG_9559                 bild

 

Vi fick oss också en rundtur till Chalmers och en lektionssal där samt Collaboratory en liten promenad därifrån som för att ge exempel på hur ett makerspace kan se ut. Visst är det en hel massa tekniska prylar och sådant som antagligen kostar mycket att införa i skolan, men den största kostnaden känns det ändå som om vi har infört redan i alla dessa skolor som faktiskt har en 1-1 lösning. Och med tanke på att det förekommer att de dyra maskiner man satsat på används som skrivmaskiner på sina ställen så är det nog ändå mer lönsamt att erbjuda lite fler alternativ för användning.

IMG_9566                IMG_9564

 

Och som syns på bilden ovan går det att bygga saker av ganska billiga material. Här är det två scotch-brite klädda med aluminiumfolie med två lätt uppblåsta ballonger mellan och ett par gummiband som håller ihop det hela. Strömmen bryts när man klämmer ihop det hela och folien möts, ballongerna gör så att det fjädrar tillbaka. Och för en total teknikidiot som jag är så är det här inget självklart. Jag ser inte alls användningen av det här experimentet, och jag kommer att behöva stor hjälp att själv bli innovativ när det gäller lektionsplanering men inte sjutton kan jag låta framtidens vuxna bli lika blonda som jag är när det gäller teknik? Och jag kom ju faktiskt på vad man hade en strömbrytare till i mitt sommarprojekt, efter nästan 50 år av okunnighet.

IMG_9571IMG_9572IMG_9561IMG_9562

Många tankar blev det och många post-it block plockades fram. Resultatet av denna workshop samt kommande delar i projektet går att följa här.

Slutligen en skylt från en vägg från en av lektionssalarna/makerspacen:

IMG_9563

Den känner jag ett direkt behov av att smälla upp på dörren till min slöjdsal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s